Kelderzwam bestrijden

Zwambestrijding is de benaming voor het bestrijden van huiszwam of kelderzwam in vochtige stenen muren of op vochtige houten constructies. Vocht in constructieve bouwwerken is dan ook een van de grootste problemen waardoor schimmel en zwammen ontstaan.

 

Vaak is door deze aandoeningen de vloer aangetast waardoor er een vloerrenovatie of het gedeeltelijk vervangen van vloerdelen noodzakelijk is om een goede zwambestrijding uit te kunnen voeren.

Waarom is een zwambestrijding altijd nodig?

Waarom bestrijden zwam altijd nodig is? Omdat de zwam door het vocht in de constructie, aantasting van hout en stenen wanden kan veroorzaken hierdoor kan een zwambestrijding het vochtprobleem volledig aanpakken. Waanneer men het bestrijden van kelderzwam of huiszwam niet toepast zal de gehele verzwakken waardoor men genoodzaakt het geheel te vernieuwen.

 

De draagkracht van een constructief bouwwerk kan binnen zes tot negen maanden tot 60% afgenomen zijn. De constructie is dan dusdanig verzwakt dat alles verwijderd dient te worden. De zwammen groeien op hout en steen waar ze volledig doorheen groeien. Elke zwam is weer anders dan de andere. De zwam kan zelfs zijn schade voortzetten bij naast gelegen gebouwen.

Zwambestrijding in keuken
Zwam in een keuken